Co jeść, aby mieć mocne i zdrowe włosy?
Jeśli chcesz cieszyć się zdrowymi i mocnymi włosami, musisz zadbać o zdrową dietę. Poza odpowiednią pielęgnacją warto również pamiętać o dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników. Dowiedz się, jakie produkty warto uwzględnić w swojej diecie, by uniknąć łamania i wypadania włosów.
Dieta wysokobiałkowa na wypadanie włosów
W diecie na zdrowe włosy powinniśmy uwzględnić przede wszystkim mięso i ryby oraz nabiał. Produkty te dostarczają pełnowartościowego białka, które stanowi budulec dla keratyny. Jest to substancja, będąca bardzo ważną częścią struktury włosa. Niedobór keratyny może prowadzić do kruchości i łamliwości włosów oraz nadmiernego wypadania. W przyjmowanych przez nas posiłkach powinniśmy uwzględnić dobrej jakości mięso, ryby, jogurty oraz kefiry. Warto również pamiętać o umieszczeniu w swoim menu soczewicy, fasoli, kaszy jaglanej i gryczanej. O odpowiednią kondycję naszych włosów dba również witamina A, którą odnajdziemy m.in. w nieodłuszczonych produktach mlecznych. W takich produktach znajdziemy także cynk i witaminę B12.
Co jeść, żeby włosy nie wypadały?
W diecie dla zdrowych włosów powinniśmy uwzględnić pełnoziarniste makarony i pieczywo, otręby oraz kasze. Produkty te dostarczają nam energii, która potrzebna jest m.in. do wykonania podziałów komórek. Macierz włosa jest jedną z tkanek organizmu, która charakteryzuje się najszybszym wzrostem i która potrzebuje dużej ilości energii. Dlatego, jeśli zależy nam na mocnych włosach, powinniśmy postawić na dietę zawierającą węglowodany złożone. Pełnoziarniste produkty dostarczają również witamin z grupy B, które są jednak wrażliwe na działanie wysokiej temperatury oraz moczenie. Warto pamiętać, by ryż i kaszę gotować we właściwej ilości wody. Kolejnym produktem, o którym warto pamiętać, są orzechy i nasiona. Dostarczają one cennych składników odżywczych, w tym również witamin z grupy B oraz biotyny, która odżywia mieszki włosowe. Istotną funkcję pełni również witamina A, którą znajdziemy m.in. w pomarańczach, dyni, marchewce i wiśniach oraz witamina E, znajdują się m.in. w słoneczniku, sezamie czy oliwie z oliwek.
Przepis na zdrowe włosy - cynk i miedź
Minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to cynk i miedź. Aby dostarczyć jej odpowiednią ilość, powinniśmy jeść kaszę gryczaną, otręby, płatki owsiane, żółty ser, pestki dyni oraz tłuste ryby. W przypadku niedoboru cynku i miedzi w diecie organizm uzupełnia zapasy z włosów i paznokci. W konsekwencji stają się one osłabione, kruche i łamliwe. Niedobór miedzi przyczynia się do zmian strukturalnych i odbarwienia włosów, natomiast cynku - do ich wypadania. Przetłuszczanie się włosów i nadmierne wydzielanie sebum może być spowodowane jedzeniem słodyczy i spożywaniem dużej ilości cukru oraz napojów gazowanych. Jeśli zależy nam na zdrowych włosach i paznokciach, powinniśmy wyeliminować te słodkie produkty z naszego menu. W diecie na wypadające włosy powinny się także znaleźć produkty dostarczające żelaza (np. mięso wołowe, jajka, brokuły czy szpinak) oraz krzemu (np. płatki owsiane, kasza jaglana czy kasza jęczmienna).
Owoce i warzywa - sposób na wzmocnienie włosów
W naszej diecie na zdrowe i mocne włosy nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Najlepiej będzie, jeśli zdecydujemy się na te o zielonej, żółtej oraz pomarańczowej barwie. Aby wzmocnić swoje włosy, powinniśmy jeść m.in. dynię, fasolkę szparagową oraz brzoskwinie. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie surówki z marchewki oraz dodanie kilku kropel oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek - warto pamiętać, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach. Warzywa i owoce wpływają również na kondycję skóry głowy, co pozytywnie wpływa na stan włosów.
Komentarze : ( 0 )