Background

Zdrowie

Miód to zawsze dobry wybór dla zdrowia

Miód to zawsze dobry wybór dla zdrowia

Miód jest produktem w pełni naturalnym i powszechnie uważanym za jeden z najzdrowszych. Nie ma w tym stwierdzeniu ani grama przesady, ponieważ teza ta znajduje potwierdzenie w wielu badaniach naukowych, a także osobistym doświadczeniach miłośników miodu. Oczywiście wszystkie miody kaszubskie są przepyszne, jednak najwięcej benefitów dla zdrowia przyniesie Ci znalezienie tych gatunków spośród nich, które są dedykowane dla osób z Twoimi schorzeniami czy też predyspozycjami. Miody kaszubskie obejmują wiele rodzajów - wszystkie są pyszne, ale niektóre mogą przypaść Ci do gustu także ze względu na ich prozdrowotne działanie.

Pierwszy wybór, czyli najpopularniejszy miód wielokwiatowy

To właśnie od miodu wielokwiatowego wiele osób zaczyna swoją przygodę z miodem. Z całą pewnością spożywanie tego rodzaju miodu zawsze pozytywnie wpłynie na Twój organizm, ponieważ ma on właściwości bakteriobójcze i działa jak naturalny antybiotyk, poprawiając odporność także długofalowo. Miód wielokwiatowy pomoże Ci zachować przez długie lata mocne serce i zdrową wątrobę.

Miód akacjowy wzmocni stawy

Ten najbardziej słodki spośród wszystkich miodów ma właściwości uspokajające oraz mocno regenerujące organizm. Ponadto miód akacjowy jest polecany jako element diety w leczeniu chorób stawów oraz nerek, a sięgając po niego regularnie, możesz zapobiec infekcjom pęcherza moczowego oraz załagodzić objawy choroby wrzodowej.

Panaceum na nadciśnienie i przy rekonwalescencji - miód rzepakowy

Miód rzepakowy charakteryzuje się swoją bardzo jasną barwą i niewygórowanymi cenami. Jeżeli ten właśnie rodzaj miodu będzie często gościł na Twoim stole, to możesz znacząco obniżyć ryzyko zapadnięcia na miażdżycę oraz nadciśnienie. Bogactwu minerałów w nim zawartym towarzyszy wysoka kaloryczność, dlatego powinny sięgać po niego osoby w okresie rekonwalescencji, ale cukrzycy powinni spożywać miód rzepakowy z umiarem.

Z miodem gryczanym załagodzisz anemię oraz zadbasz o skórę

Do charakterystycznego smaku miodu gryczanego warto się przekonać, ponieważ zawiera on bardzo dużo żelaza, którego braki powodują między innymi anemię oraz chroniczne przemęczenie. Z kolei wysoka zawartość magnezu pozytywnie wpłynie na Twoje mięśnie oraz obniży poziom stresu. Miód gryczany pomoże Ci także zapobiec różnego rodzaju chorobom układom krążenia, a stosując go zewnętrznie, możesz znacząco przyśpieszyć gojenie ran.

Najlepszy dla alergików i astmatyków będzie miód spadziowy

Przy częstych infekcjach górnych dróg oddechowych oraz uporczywym kaszlu spowodowanym alergią bądź astmą, sięgnięcie po miód spadziowy może przynieść Ci znaczną ulgę. Poza właściwościami wykrztuśnymi ten rodzaj miodu wspomaga metabolizm, wzmacnia serce, a także ma silne działanie zwalczające wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju nowotworów.

Przy przeziębieniu i grypie wybierz miód wrzosowy

Ten wyjątkowo aromatyczny miód aktywnie wspiera proces zwalczania chorobotwórczych drobnoustrojów, co w połączeniu z jego działaniem rozgrzewającym pozwoli Ci szybciej wrócić do zdrowia po różnego rodzaju infekcjach. Spożywając systematycznie miód wrzosowy, wzmocnisz kondycję oczu, układ krążenia oraz przewód pokarmowy.

Z miodem lipowym zadbasz o spokój umysłu

Miód lipowy powinieneś wybrać, jeśli masz problem z bezsennością czy też wszelkiego rodzaju stanami lękowymi, a także stresem. Oprócz tego pomoże Ci on wyleczyć anginę i przeziębienie, co jest zasługą wysokiej zawartości związków działających podobnie do antybiotyków. Jedząc miód lipowy, możesz też wzmocnić stawy oraz oczyścić drogi moczowe.

Komentarze : ( 0 )
Zostaw Komentarz :